skip to Main Content

Music and Words

Festival Better Get Hit  presenteert Music & Words. Een serie van poëzie en literatuur in combinatie met muziek. Enkele van de beste Nederlandse schrijvers zoals Kees van Kooten, Ellen Deckwitz, Jules Deelder, Ronald Giphart, Christine Otten en Dimitri Verhulst nemen je mee in hun dromen, overtuiging, fantasie, vervreemding en alles daarbuiten. De muzikale ondersteuning is in handen van onder andere Martin Fondse, Corrie van Binsbergen, Boris van der Lek en Remy van Kesteren. Music & Words vindt plaats in de intieme setting van de Audax-zaal in Theaters Tilburg.

Kees van Kooten

Kees van Kooten behoeft eigenlijk geen introductie. Hij een van Nederlands bekendste figuren uit de tv wereld, het cabaret en literatuur. Een groot liefhebber van jazzmuziek. Zijn invloed overbrugt generaties en is niet weg te denken uit het hedendaagse cabaret en de traditionele media. Kortom een icoon van het beste wat Nederland te bieden heeft op gebied van literatuur en humor.

Van Kooten werd geboren in 1941 in Den Haag. In 1959 leerde hij zijn toekomstige vrouw Barbara kennen met wie hij in 1968 trouwde. Op 17 december 1971 werd zoon Kasper geboren waarna dochter Kim op 26 januari 1974 volgde. Beiden zijn later ook bekend geworden. Zijn vrouw speelde af en toe gastrollen in zijn televisieprogramma’s.

Koot en Bie

Van Kooten werd vooral bekend door zijn samenwerking met collega Wim de Bie. Met hem vormde hij het duo Van Kooten en De Bie dat jarenlang programma’s voor de VPRO op televisie maakte. Hun samenwerking begon al op de middelbare school, het Dalton Lyceum. Hier hadden ze samen een cabaretensemble opgestart met de naam Cebrah. De eerste programma’s hadden de titels G.Rapsgewijs en Te hooi en te grap. Behalve televisieprogramma’s maakte het duo ook tussen 1972 en 1985 de Bescheurkalender. Van Kooten schreef diverse boeken, zowel onder eigen naam als onder pseudoniemen. Gebruikte pseudoniemen waren Koot, Jan Blommers, Hans van Dek, Tj. Hekking, Heer Koot, Harry F. Kriele en Roman Tate.

Bekendste typetjes

 • Mehmet Pamuk: een Turkse gastarbeider die dolgraag wil integreren, en zijn best doet om fatsoenlijk Nederlands te leren spreken, waarbij zijn Nederlands beter was dan van zijn gesprekspartners. Zijn groenteman Henk Blok heeft echter juist onder meer een cursus Turks gevolgd om zijn klanten beter te woord te kunnen staan.
 • De Vieze Man: een perverse landloper, die dol is op seksuele insinuaties.
 • Prof. dr. ir. P. Akkermans: een man die beweert dat zijn naam voor vrijwel elke belangrijke vacature circuleert. (“Ik bén genoemd”).
 • Dr. Remco Clavan: Oost-Europadeskundige die in feite weinig nieuws te vertellen heeft en slechts in andere bewoordingen de vraag herhaalt.
 • H.J. Bussink: oud-verzetsman en fanatiek monarchist, die zich vaak over kleine dingen erg boos maakt.
 • Diana Charité: een zwaar opgemaakte, wat oudere dame met een harde doorrookte stem en een uitgesproken mening.
 • De gebroeders Gé en Arie Temmes: twee oude uitkeringsgerechtigde mannen die zich over kleinigheidjes opwinden, waarbij Arie ook vaak op Gé moppert.
 • F. Jacobse en Tedje van Es: twee vrije jongens die zich vooral bezighouden met zwart werk en kleine criminaliteit; tevens oprichters van de Tegenpartij.

Prijzen

 • 1974 – Zilveren Nipkowschijf, samen met Wim de Bie
 • 1977 – Zilveren Nipkowschijf, samen met Wim de Bie
 • 1979 – Cestoda-prijs, voor het moeiteloos beoefenen van de Nederlandse taal in al haar genres.
 • 1985 – Ere-Nipkowschijf, samen met Wim de Bie
 • 1986 – G.W.J. Paagman-prijs, voor zijn gehele oeuvre.
 • 1987 – (eerste) Publieksprijs CPNB
 • 1998 – Gouden Beeld Carrière Award, samen met Wim de Bie
 • 1999 – Groenman-taalprijs, voor radio-televisie-presentatoren die zich onderscheiden door hun taalgebruik
 • 2000 – Littéraire Witte Prijs, voor de verhalenbundel Levensnevel
 • 2004 – Gouden Ganzenveer, voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandse geschreven cultuur
 • 2007 – het erelidmaatschap van het Genootschap Onze Taal, samen met Wim de Bie

Twee Edisons en zes gouden platen voor diverse platen van het Simplisties Verbond.

Back To Top
×Close search
Zoeken