skip to Main Content

Martin Fondse

Martin Fondse behoort tot de absolute top van wat de Nederlandse geïmproviseerde en gecomponeerde muziek te bieden heeft. Als pianist/componist/arrangeur weet hij een brug te slaan tussen de vele verschillende genres. Zijn werk is gelaagd, vol met humor, reflectie en verdieping. Nooit te abstract of intellectueel zodat het lijkt alsof het bijna terloops passeert maar tegelijkertijd een diepe indruk achterlaat. Niet voor niks spelen absolute topmusici in zijn Oktemble en later in  zijn Starvinsky en Martin Fondse Orchestra zo graag zijn eigenwijze, prachtige muziek.

Music and Words

Voor Better Get Hit speelt hij in een unieke combinatie met Kees van Kooten en Remy van Kesteren. In deze serie spelen ook Dimitri Verhulst en Ellen Deckwitz met Corrie van Binsbergen, Christine Otten, Jules Deelder, Rinus van der Heijden.

Wie is Martin Fondse?

Pianist/Componist/Bandleider Martin Fondse formeerde in de jaren negentig van de vorige eeuw het octet De Achtbaan, dat later werd omgedoopt tot het Martin Fondse Oktemble. Daarna startte hij een kleine bigband, De Groove Troopers waarin hij rock, pop en soul op dansbare wijze mixte met jazz. In 2008 richtte hij het Starvinsky Orkestar op, later omgedoopt tot “Martin Fondse Orchestra” met o.a. Remy van Kesteren, Claudio Puntin, Eric Vloeimans, Mete Erker, Ernst Reijseger, Sanne Rambags, Anna Serierse, Dirk Peter Koelsch en Eric van der Westen. Zijn eclectische composities variëren van klassieke muziek tot jazz. Naast componist is hij ook een begenadigd virtuoos musicus. Zo speelt hij naast piano, synths en keys, de vibrandoneon maar is ook als fluitist en saxofonist te horen geweest.

Als arrangeur werkt hij voor legio orkesten zoals het Concertgebouworkest, Holland Symfonia, Metropole Orkest en de Big Band Hessischer Rundfunk. Als componist en arrangeur werkte hij met buitenlandse artiesten als Pat Metheny, Lenine, Terry Bozzio, Peter Erskine, George Duke, Sezen Aksu, Basement Jaxx e.v.a.
In 2017 won hij de Boy Edgar Prijs; de meest prestigieuze oeuvre prijs in de Nederlandse Jazz. In het juryrapport werd Martin Fondse geprezen om zijn veelzijdigheid en het verbinden van klassiek, jazz, latin en wereldmuziek. De tournee die, in 2018, door Nederland volgde deed meer dan 20 podia aan.

Martin schreef veel muziek voor film en won daarmee diverse internationale prijzen. In 2018 schreef hij de epische muziek voor de natuurfilm “Het Wad” van documentaire maker Ruben Smid.

Back To Top
×Close search
Zoeken