skip to Main Content

Music and Words

Festival Better Get Hit  presenteert Music & Words. Een serie van poëzie en literatuur in combinatie met muziek. Enkele van de beste Nederlandse schrijvers zoals Kees van Kooten, Ellen Deckwitz, Jules Deelder, Ronald Giphart, Christine Otten en Dimitri Verhulst nemen je mee in hun dromen, overtuiging, fantasie, vervreemding en alles daarbuiten. De muzikale ondersteuning is in handen van onder andere Martin Fondse, Corrie van Binsbergen, Boris van der Lek en Remy van Kesteren. Music & Words vindt plaats in de intieme setting van de Audax-zaal in Theaters Tilburg. Dimitri Verhulst is op Festival Better Get Hit te bewonderen met pianist Albert Veenendaal en percussionist Alan Purves.

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst is een van de grootste stylisten van de hedendaagse literatuur en is een van de toonaangevende schrijvers van onze tijd.   Volgens kenners schrijft Dimitri Verhulst “sardonische kronieken” en  “als een vuurwerk van taal en een literaire prestatie van formaat van iemand die het métier tot in de puntjes beheerst. Het is een boek dat de lezer in een hoek dwingt, hem voor de keuze plaatst”. Als kloten ambassadeur van “Varkens In Nood” is Dimitri Verhulst  begaan met het lot der mannenvarkens (beren) . Is geziene gast en presentator op radio en TV.

Wie is Dimitri Verhulst?

Dimitri Verhulst werd in 1972 geboren in Aalst. Hij is een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Van de klassieker De helaasheid der dingen werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol won hij de Libris Literatuurprijs. De laatkomer verkocht meer dan 75.000 exemplaren .

In 2014 verscheen zijn roman Kaddisj voor een kut. Verhulst was de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2015, De zomer hou je ook niet tegen. Onlangs is bij Atlas Contact zijn nieuwste boek Het leven gezien van beneden verschenen.

Over Het leven gezien van beneden:

‘Het boek dwingt bewondering af door de swingende zinnen, de goedbekkende aforismen en humoristische gedachtekronkels.’ ****
– NRC Handelsblad

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden.  De verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), genomineerd voor de NRC-prijs, is zijn officiële debuut. Hij publiceert verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw WereldtijdschriftDe Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.
In 2001 verscheen de roman Niets, niemand en redelijk stil, later dat jaar gevolgd door Liefde, tenzij anders vermeld. De roman De verveling van de keeper dateert uit 2002. In 2003 bracht Problemski Hotel, dat vertaald is in het Duits, Deens, Engels, Frans, Hebreeuws, Sloveens, Italiaans, Pools en Hongaars.

De zeven laatste zinnen

De roman De zeven laatste zinnen is een tekst bij het muziekstuk Die Sieben Letzten Worte van componist Joseph Haydn. Bij het boek zijn twee cd’s bijgevoegd; op één leest Verhulst het boek voor, op de ander voert het Ensor strijkkwartet de muziek uit.

Prijzen:

De helaasheid der dingen (2006) is nog steeds een groot succes. Verhulst won er de publieksprijs van de Gouden Uil mee, naast Humo’s Gouden Bladwijzer, een nominatie voor de AKO Literatuurprijs, en De Inktaap 2008.  Op het Filmfestival van Cannes 2009 werd De helaasheid der dingen geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs. De film kreeg in Cannes de Prix Art et Essai.

De literaire jongerenprijs De Inktaap nomineerde De helaasheid der dingen. Verhulst veroverde de prijs als gedoodverfde winnaar.
Hierna volgde de novelle Mevrouw Verona daalt de heuvel af (2006), die als enige Vlaamse werk genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs 2007.

Stunt:

Op 23 september 2008 stuntten zijn uitgever Contact en het weekblad Humo met de uitgave van zijn nieuwe roman Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Het boek, met een oplage van 320.000 exemplaren, werd gratis geleverd als bijlage bij Humo (€ 2,30); een nooit eerder geziene promocampagne voor een Vlaams literair werk.

Hij werd aangezocht als curator van het boekenfestival Zogezegd in Gent in 2009 dat de Literaire Lente in Vlaanderen opent. In Humo’s Pop Poll 2009 werd hij de winnaar in de categorie ‘beste boek’ met Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Voor dit werk ontving de auteur tevens de Libris Literatuur Prijs 2009. De vijfkoppige jury oordeelde dat het boek niet onder de noemer klassieke roman valt maar elke genreomschrijving vakkundig omzeilt. 

Godverdomse dagen op een godverdomse bol werd genomineerd voor De Inktaap 2010. In september 2009 verscheen het boek op de tiplijst of longlist van de AKO Literatuurprijs.

Klotenambassadeur

In februari 2010 werd Verhulst ambassadeur van stichting Varkens in Nood. Beroemde Nederlandse schrijvers als J.J. Voskuil en Jan Terlouw zijn hem daarin voorgegaan. Zijn doel is om in België de praktijk om biggen te castreren ter voorkoming van berengeur te stoppen. Hij draagt daarmee het standpunt van Varkens in Nood uit, dat vlees met berengeur nauwelijks voorkomt, en via geurdetectie aan de slachtlijn uit de rekken van de supermarkten kan worden gehouden. In een opiniestuk in De Morgen noemde Verhulst zichzelf ‘klotenambassadeur’.

Verhulst schreef in december 2011 in Hoe durven ze?, de bestseller van Peter Mertens (voorzitter PVDA), een ‘Woord vooraf’ waarvan de laatste zinnen luiden:

‘Intellectuele eerlijkheid begint daar waar men de moed heeft zijn opinies te toetsen aan die van anderen. De wind waait nu al lang genoeg van rechts. Dit boek, dat ik des te zeer zou willen bestickeren als “noodzakelijk”, begroet ik als een warm en hernieuwd begin in de strijd tegen het asocialisme.’

In februari 2014 werd bekend dat De laatkomer op de longlist van de Gouden Boekenuil stond. In oktober 2016 verscheen de roman Spoo Pee Doo, die de eerste drie weken gratis te downloaden was. Verhulst presenteerde in het voorjaar van 2017 de achtdelige VPRO-serie Made in Europe, over de kunst als verbindende factor in Europa. In de zomer van 2017 is Verhulst regelmatig te zien als gast in het programma Tour du Jour tijdens de Ronde van Frankrijk.

Back To Top
×Close search
Zoeken