skip to Main Content

Music and Words

Festival Better Get Hit  presenteert Music & Words. Een serie van poëzie en literatuur in combinatie met muziek. Enkele van de beste Nederlandse schrijvers zoals Kees van Kooten, Ellen Deckwitz, Jules Deelder, Ronald Giphart, Christine Otten en Dimitri Verhulst nemen je mee in hun dromen, overtuiging, fantasie, vervreemding en alles daarbuiten. De muzikale ondersteuning is in handen van onder andere Martin Fondse, Corrie van Binsbergen, Boris van der Lek en Remy van Kesteren. Music & Words vindt plaats in de intieme setting van de Audax-zaal in Theaters Tilburg.

Wie is Ronald Giphart?

Ronald Giphart werd op 17 december 1965 geboren te Dordrecht, als zoon van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die later Tweede Kamerlid zou worden voor de PvdA. Hij heeft één zus: Karin. Zijn ouders scheidden toen Giphart 11 was. Ronald ging met zijn vader in Soest wonen en verhuisde in 1987 naar Utrecht, waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak Ronald zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met Ik ook van jou. Hij schreef daarna nog diverse romans en was redacteur van het literair tijdschrift Zoetermeer.

Rails

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur was. Hij schrijft ook onder het pseudoniem Arnold Hitgrap (anagram).

Hamerliefde

In 1998 maakte hij samen met Joost Zwagerman de literaire theatershow Hamerliefde, die in 2000 wegens succes werd verlengd. In datzelfde jaar was hij bij de gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer voor de lokale partij Leefbaar Utrecht.

In 2003 was zijn novelle Gala boekenweekgeschenk. Sommige christelijke boekhandels weigerden het geschenk te verstrekken vanwege de godslasterlijke taal, het voorkomen van overspel en bedrog. De Bond tegen vloeken protesteerde tegen de islamgrievende scènes in het boek. Gedurende een zaterdag was Galageldig als 2e-klastreinkaartje voor treinreizen binnen Nederland.

Theater en TV

Ronald Giphart treedt ook op in het theater; in het seizoen 2005/2006 met Bart Chabot en Martin Bril in het programma Giphart en Chabot met Bril. Sindsdien is Ronald Giphart een van de nieuwere schrijvers die in alle media regelmatig zijn opgang doet.

Volkskrant

De schrijver zit de jury van de Grote Jongerenliteratuur Prijs voor. Ook schrijft Giphart columns voor dagblad de Volkskrant en voor het tijdschrift KIJK.

Ronald Giphart treedt tijdens Better Get Hit op in de serie “Music & Words”. Hij wordt daarbij begeleid door saxofonist Ad Colen en bassist Dion Nijland en multi instrumentalist Jornt Duyx. In die serie komen ook Kees van Kooten met pianist/componist Martin Fondse en harpist Remy van Kesteren, Jules Deelder met saxofonist Boris van der Lek & gitarist Aron Raams, Christine Otten met “The Last Poets”, Ellen Deckwitz met gitarist Corrie van Binsbergen, Dimitri Verhulst met percussionist Alan Purves en pianist Albert van Veenendaal en Babs Gons met gitariste Mirthe Hartland .

Back To Top
×Close search
Zoeken