skip to Main Content

Muziektip: Seba Kaapstad  

Soms komt er muziek voorbij waardoor je meteen gepakt wordt door de enorme levenslust en kracht die goede Zuid Afrikaanse muziek kenmerkt.

Het gebeurde me, lang geleden met “Ekaya” van Dollar Brand en nu met een frisse nieuwe nu-soul band met de naam Seba Kaapstad. Geweldige tracks op het nieuwe album: check “Africa”, “Bye” of titeltrack “Thina” maar eens: het pakt je helemaal als je je er een beetje voor open durft te stellen. Soulvol, jazzy, funky met soms een shot Erykah Badu in maar altijd eigenzinnig genoeg. Heel dansbaar en zo Afrikaans als soul kan zijn. De band bestaat uit een Zuid Afrikaanse: Zoe , een Swazi: Manana en 2 Duitsers: Seba & Pheel. Een écht internationaal gezelschap dus en ze raken de juiste snaar op hun laatste album.

 

Seba Kaapstad Promo
Seba Kaapstad Promo

Tour Paul van Kemenade Quintet

In de jaren 90 van de vorige eeuw en het 1e decennium van deze, werkte ik veel in Zuid Afrika. In 1993 speelde ik met Kenny Wheeler en Jasper van ’t Hof, als een van de eerste buitenlandse acts na het breken van de ban, op het Guinness Jazzfestival in Johannesburg. Ik leerde toen Louis Mhlanga kennen waarmee ik jarenlang een succesvol duo vormde. Daarna organiseerde ik een 6 weken lange tournee met het Paul van Kemenade Quintet in 1994 terwijl ik bijna 4 maanden in Johannesburg verbleef. Later bracht ik mijn band Quadrant er naar toe.

Bloeddorstige cultuurvernietigers

Ik laafde me aan de geweldige positieve “vibe” die er hing; alles zou veranderen en het zou een échte, verlichte, regenboognatie worden onder leiding van Madiba -Nelson Mandela. Een land waar verzoening voorop stond hoewel mijn schuldgevoel als nazaat van vroegere kolonialisten en bloeddorstige cultuurvernietigers altijd mijn oordeel enigszins beïnvloedde, vrees ik. Het was een indrukwekkende tijd; ik overwoog om er te gaan wonen. Hoewel het ook toen al erg gewelddadig was voelde ik me er nooit onveilig en reisde zonder problemen door het hele land.

Joburg

Het is alweer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst in Zuid Afrika was. Met kleine kinderen en een boerderij te verbouwen in Frankrijk stopte ik al mijn energie en tijd daar in. Mijn collega’s gaan er nog steeds heen; mijn focus ging richting de Turkse muziek, en een van mijn beste vriendinnen kwam er na jaren in ‘Joburg’ te hebben gewoond weer terug naar Nederland. Mijn verbintenis is enigszins verbleekt maar krijgt door Seba Kaapstad weer wat kleur op de wangen…check ze: je krijgt er geen spijt van.

http://www.kaapstad-music.com

Eric van der Westen

Back To Top
×Close search
Zoeken