skip to Main Content

Soulzangers Shayna Steele heeft veel energie maar is ook lekker slick en jazzy

In onze zoektocht naar gave nieuwe soul acts kwam ik via de programmeur van Paradox Bartho van Straaten op Shayna Steele. Bartho is lid van onze programmaraad, met Gert Gering van Theaters Tilburg, Joep Smeets van 013, saxofonist Guido Nijs en liefhebber Linda van Berkel waarmee we het programma van Better Get Hit vormgeven. Het is zó tof om met die mensen te kijken naar goede nieuwe artiesten want als musicus is mijn horizon én kennis van de nieuwere zwarte popmuziek toch redelijk beperkt. Ik word telkens overdonderd door nieuwe heel toffe acts. Zo ook met deze.

Uitverkocht Paradox

Shayna Steele werkte eerder met Marcus Miller, John Legend, Moby en Snarky Puppy dus aan referenties geen gebrek. Ze speelde op 16 maart in een uitverkocht Paradox een memorabele show. Niet dat ik die show gezien heb want ik was natuurlijk weer zelf ergens aan het spelen; er moeten tenslotte ook bij huize Van Der Westen boterhammen verdiend worden…
Shayna Steele is precies iemand waarvan ik denk dat ze het heel ver gaat brengen. Wat is het dat zo’n artiest nu juist geschikt maakt voor een groot publiek en toch écht héél goed is?
Allereerst bezit Steele een stem waarmee ze schijnbaar zonder moeite switcht tussen een zwoele jazzy soul ballad en een uitbundig, exuberante volbloed blues en gospel uitspatting. Mensen wat heeft die dame een power! Als je goed luistert hoor je ook dat het haar nauwelijks moeite kost; “she’s a natural”.

Shayna Steele | Photobyannawebber
Shayna Steele | Photobyannawebber
Shayna Steele | Photobyannawebber
Shayna Steele | Photobyannawebber
Shayna Steele | Photobyannawebber

Ruige, vette blues

Ten tweede de volwassen impact van haar laatste productie waarin ze eigen materiaal mixt met een aantal klassiekers. De urgentie van haar muziek spat er van af. En dat is precies wat er toe doet! Het is de krachtige, vette mix van soul, gospel, rock, jazz, funk en blues die mij over de streep trekt. Op het juiste moment enorm veel energie maar ook af en toe lekker slick en jazzy en gespeeld door musici met een grote overtuiging en kennis van de genres die ze brengen; dat hoor je aan alle details. Af en toe doet de muziek me een beetje denken aan The Crusaders en Steely Dan maar dan ruiger en contemporain maar op het andere moment komt de soul uit haar tenen met een ruige, vette blues die je zelden meer hoort. Daarbij gelardeerd met een heel vet stuk gospel en je hebt een heel sterk muzikaal concept dat veel potentie heeft.

Shayna Steele heeft het gewoon allemaal en daar gaan we nog veel van merken.

Eric van der Westen

Back To Top
×Close search
Zoeken