skip to Main Content

Mete Erker New Trio

De Tilburgse tenorsaxofonist Mete Erker is een van de grootste saxofonisten van Nederland. In alle samenwerkingen die hij heeft gedaan, vanaf zijn debuut met het “Music For Double Orchestra” Project van Eric van der Westen in 1992 tot de recente release van de duo cd “Pluis” in 2019 (met Jeroen van Vliet) laat Mete zijn muzikaliteit en oog voor detail zien. Zijn zware, doorleefde maar sensitieve saxofoongeluid komt in zijn nieuwe Nu Trio oog in oog te staan met alle invloeden die hij incorporeerde in zijn eigen muziek stijl. Kortom een veelzijdig muzikaal monster met een grote bek maar een klein gevoelig hartje!

Wie is Mete Erker eigenlijk?

Mete Erker groeide op in Tilburg in een gezin met een Turkse vader en Nederlandse moeder. Op jonge leeftijd begon hij met het bespelen van de klarinet. Op zijn 18e ruilde hij de klarinet om voor de saxofoon. Hij studeerde in 1989 af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag  bij docent John Ruocco.

Debuut

Hij debuteerde op de Nederlandse jazzpodia in 1992 in het project van Eric van der Westen “Music For Double Orchestra” op de Groninger Jazzmarathon. Hij speelde later in van der Westen’s groepen Quadrant en Quadrant Extended maar ook in de groepen van Martin Fondse.

Near East Up North

In 2015 zette hij i.s.m. Martin Fondse het project “Near East Up North” op , met het Asko Schönberg Ensemble en Jeroen van Vliet, drummer/percussionist Jarrod Cagwin, Kemenche speler Derya Türkan en contrabassist Eric van der Westen. Zoals het een jazzmusicus van zijn allure betaamt, speelde Mete met vele jazzgrootheden zoals o.a. Peter ErskineDavid Liebman, Dudu Ndiaye Rose en Winston Mankunku. Hij is mede oprichter van uiteenlopende Nederlandse muziekprojecten, zoals het Artvark Saxophone Quartet, het collectief Estafest met Anton Goudsmit, Jeroen van Vliet en Oene van Geel. Daarnaast werkt hij met zijn eigen club; het Mete Erker Trio; nu het Mete Erker Nu Trio.

Back To Top
×Close search
Zoeken