Caro Emerald

Uit het niets is Caro Emerald daar: de demo zangeres die heel Nederland verovert met “Deleted Scenes From The Cutting Room Floor”. Een sfeervolle toegankelijke plaat vol ballroom jazz, filmische tango’s en aanstekelijke mambo’s. Met hits als “Back It Up”, A Night Like This”, “That Man” en “Stuck” verovert Caro daarna de rest van Europa. Veel nationale en internationale prijzen wint ze. De prestigieuze Royal Albert Hall in Londen verkoopt  zelfs uit. Haar eerste show van het nieuwe jaar gaat ze in Tilburg spelen als de gedroomde headliner van het festival Better Get Hit.

Wie is Caro Emerald eigenlijk?

In Amsterdam op 26 april 1981 wordt Caroline Esmeralda van der Leeuw geboren. Onder haar artiestennaam Caro Emerald wordt ze bekend.  In de vakken jazz-zang aan het conservatorium in Amsterdam studeert Caroline  in 2005 af . Bekendheid krijgt ze met haar debuutsingle Back it up, die op 6 juli 2009 uitkwam. De Popprijs van 2010 ontvangt ze in januari 2011

In de Amsterdamse closeharmonygroep Les Elles en in de Philharmonic Funk Foundation, een 44 man sterk funkorkest zingt  Van der Leeuw. Daarnaast doet ze regelmatig de achtergrondzang bij het Kinderen voor Kinderen-songfestival. Op de middelbare school krijgt Van der Leeuw  zangles van Jim Gilloffo te Amsterdam. Zelf geeft zij zangles aan de zangschool van Babette Labeij

Het begin

Onder haar artiestennaam Caro Emerald verwerft Van der Leeuw  bekendheid door de single Back It Up. Het nummer wordt geschreven en geproduceerd door David Schreurs, Jan van Wieringen, Robin Veldman en de Canadese songwriter Vince Degiorgio. Voor het inzingen van de demo wordt  Van der Leeuw benaderd. Het liedje blijft onbekend tot Van der Leeuw in 2008 het nummer live zingt op de lokale Amsterdamse tv-zender AT5 onder de artiestennaam Caro.

Arrow Jazz

Arrow Jazz FM pakt  hierna het nummer op zodat ze ook buiten Amsterdam bekend wordt. Schreurs, van Wieringen, Van der Leeuw en Degiorgio besluiten daarna om een conceptueel album op te nemen in dezelfde stijl zodat met Caro als ‘starring artist’ wordt.

Meest gedraaide Nederlandse plaat op 3FM

Back It Up wordt op 6 juli 2009 uitgebracht op Grandmono Records. Een label dat Schreurs opricht met van Wieringen en van der Leeuw om hun muziek uit te brengen. De artiestennaam wordt veranderd in ‘Caro Emerald’. In augustus 2009 wordt een Kraak & Smaak-remix uitgebracht. De plaat is 3FM Megahit in week 32. Caro Emerald wordt benoemd tot serious talent door 3FM voor het nummer Back It Up. In april 2010 wordt bekend dat Back It Up in 2009 de meest gedraaide Nederlandse plaat op 3FM is. Ze krijgt hiervoor de Schaal van Rigter uitgereikt.

Deleted Scenes From The Cutting Room Floor

In november 2008 schrijven Degiorgio en Schreurs in Toronto zeven nieuwe liedjes voor het album. Tijdens deze schrijfsessie laten zij zich inspireren door films uit de jaren 50. Daardoor ontstaat een duidelijk concept voor het album . Eind januari 2009 reist Degiorgio af naar Amsterdam om de rest van de liedjes te schrijven met Schreurs en Van der Leeuw. Op 16 oktober 2009 wordt bekend dat Martini de tweede single A Night like This kiest voor een online reclamecampagne.

Op 29 januari 2010 komt het album Deleted Scenes from the Cutting Room Floor uit. Dit komt binnen op de eerste plaats in de Nederlandse Album Top 100. Na acht weken op 1 gestaan te hebben, ontvangt de zangeres op 2 april een platina plaat (50.000 verkopen) voor het album tijdens een uitzending van het tv-programma Pauw & Witteman. Uiteindelijk blijft  het album 30 weken op de eerste plaats staan, waarmee het diverse nationale en internationale chart records verbrak.

Langst genoteerde chart album

Deleted Scenes is het langst genoteerde chart album van Nederland. 15 mei 2010 wordt de single That Man uitgebracht. 15 oktober 2010 volgt de single Stuck. 3 december 2010 ontvangt Caro Emerald in De Wereld Draait Door een onderscheiding voor de verkoop van 200.000 exemplaren van Deleted Scenes. In december 2011 krijgt Caro Emerald haar zesde platina plaat voor het album. De muziek van het album is regelmatig te horen in trailers, reclames en in films.

U.K.

In het Verenigd Koninkrijk bereikt het album de 4e plaats en blijft het 8 weken in de top 10. Het krijgt de platinum status, met meer dan 360.000 verkochte exemplaren. Op 14 april keert Deleted Scenes From The Cutting Room Floor terug in de Britse album top 20. Dit na een liveconcert voor BBC Radio 2 en het vele afspelen van single “Tangled Up”. In de 67e week stijgt het nummer naar 12 en de week daarna naar 11.

Rest van Europa

Ook in andere delen van Europa wordt het album een succes. In Duitsland krijgen het album en A Night Like This beide platinum (280.000+ en 340.000+ verkocht), in Polen wordt het 6 x platinum, in Italië word Back It Up goud en in Oostenrijk wordt A Night Like This nummer 1. Het album verkoopt in totaal 1.200.000 keer en is in april 2012 opgenomen in de Klassieke Albums van Nederland.

Begin 2011 wordt een poliep op een van Caro’s stembanden gevonden die operatief verwijderd moet worden. Hierdoor moeten geplande optredens bij onder andere De vrienden van Amstel LIVE worden afgezegd en wordt de lancering van de single A Night Like This in het buitenland uitgesteld. Ook kan ze daardoor op het Buma Harpen Gala A Night Like This, dat uitgeroepen werd tot beste lied, niet zingen. Jacqueline Govaert van Krezip vervangt haar. Het eerste optreden dat ze na haar stemproblemen geeft was Campuspop bij de UT in Enschede op 10 juni 2011.

The Shocking Miss Emerald

Het tweede album The Shocking Miss Emerald wordt in Nederland uitgebracht op 3 mei 2013. Het komt binnen op #1 in de Album Top 100. Als eerste single is eerder dat jaar op 18 februari het nummer ‘Tangled Up’ uitgebracht, geschreven door Schreurs, Degiorgio en Guy Chambers. ‘Tangled Up’ komt binnen op #71 in de Single Top 100 en staat een week later op #6, de hoogst behaalde positie. In het Verenigd Koninkrijk komt ‘The Shocking Miss Emerald’ op #1 binnen in de UK Albums Chart en behaalt ‘Tangled Up’ de 11e plaats in de nationale airplay charts.

Vanaf 2015….

In april 2015 wordt de single Quicksand uitgebracht. Op 6 maart 2017 brengt Grandmono de “Emerald Island (EP)” uit, met 4 nieuwe nummers en 2 instrumentale tracks geïnspireerd op het exotica muziek genre, als onderdeel van de Emerald Island tour. In 2018 is zij voor het eerst te zien als jurylid in de talentenjacht The Talent Project, uitgezonden door RTL 4.