Cory Henry

Snarky Puppy-toetsenist Cory Henry is een absolute topmuzikant voor liefhebbers van funk, fusion, soul en jazz.  De veelzijdige multi-instrumentalist staat bekend om zijn opzienbarende solo-optredens. Eerder werkte hij samen met o.a. The Roots, Bruce Springsteen en Marcus Miller. Verwacht vuurwerk met invloeden van: Otis Redding, Marvin Gaye, Herbie Hancock, James Brown en Prince.

Paradox

Op vrijdag 11 januari in Paradox Tilburg speelt Cory Henry met zijn eigen trio.

Theaters Tilburg

Op zaterdag 12 januari in Theater Tilburg, Concertzaal met het onnavolgbare Metropole Orkest onder leiding van John Clayton.

Wie is Cory Henry?

“De  menselijke stem is zo krachtig” zegt Cory Henry. “als ik zing, is het alsof deze extra manier van verbinding en communiceren met mensen verder gaat dan wat ik met met alleen het bespelen van het orgel kan doen. Het lukt me met mijn woorden om deze boodschappen te onthullen welke voor mij echt belangijk en betekenisvol zijn. Elke nacht zowel vooraan als in het centrum  staan is een uitdaging maar ik ben er klaar voor.

The Funk Apostles

Op zijn laatste debuut album met  The Funk Apostles, ‘Art of Love,’ laat organ virtuoos Cory Henry zien dat hij meer dan klaar is de uitdaging aan te gaan. Met ogenschijnlijk gemak  is hij van begeleider frontman geworden; gracieus en cool. Geloofd als “ een van de allerbeste Hammond B-3 orgel spelers van zijn generatie,” bewijst Henry ook een bijzondere zanger en songwriter met buitengewone verdieping en visie te zijn . Met zijn band brengt hij een bedwelmende mix van blues, soul, R&B, Afrobeat, gospel, en jazz. Genre’s vervagen en verwachtingen veranderen elke keer weer. Tegelijk futuristisch en retro, experimenteel en klassiek. Het is de klank van een van de meest inventieve geesten in de moderne muziek die zichzelf tot een bandleider en verhalen verteller heeft ontwikkeld.

Snarky Puppy

Henry is opgegroeid in Brooklyn. Hij is het meest bekend van zijn rol in Snarky Puppy. Deze instrumentale jazz-pop band werd door Rolling Stone geroemd als een van de meest tot de verbeelding sprekende groepen op aarde. Sinds 2012 won Henry een paar GRAMMY Awards met de band. Maar Henry’s enorme virtuositeit heeft al 2 decennia lang mensen verbaasd. Op zijn 6e debuteerde hij in het legendarische Apollo Theater in Harlem. Op zijn 19e ging hij touren met jazz icoon Kenny Garret. Sindsdien werkte hij met alles en iedereen  van Bruce Springsteen en  The Roots tot P. Diddy en Yolanda Adams. Daarbij besteeg hij ook de Top 10 in Billboard’s Jazz charts met een aantal solo albums.

Gospel, Herbie Hancock, Michael Jackson & Prince

Gospel is waar het mee begon voor Henry. In de kerk zong en speelde hij. Maar de zang bleef in daar lange tijd. Hij vond zijn stem niet goed genoeg. Dacht dat niemand hem wilde horen zingen. Maar nu ik daar over heen ben gegroeid is het alsof het een ander instrument voor me is. Henry’s stem is gelijkmatig en luchtig, intiem gebracht en onderkoeld dan wel extatisch. Zijn spel herinnert aan Oscar Peterson en Herbie Hancock maar zijn stem refereert aan Michael Jackson, Marvin Gaye,  dan wel Stevie Wonder en Prince.

Ambitie

“Ik wil muziek maken die écht wat betekent” legt hij uit. “Voor mij zijn de 60’s en 70’s de Gouden Eeuw van de muziek. En als je kijkt naar sommige top artiesten van toen zoals Curtis Mayfield en Stevie Wonder…  Zij zongen op een creatieve manier over wat er toen aan de hand was en dat maakte dingen in mensen los. Het  zette mensen aan tot aktie. Ze gebruikten muziek als een stuk gereedschap om de wereld te bereiken  en positieve veranderingen teweeg te brengen. Dat wil ik ook.” Het is een ambitieuze doelstelling maar Cory Henry is klaar voor de uitdaging.