Ellen Deckwitz

Music and Words

Festival Better Get Hit  presenteert Music & Words. Een serie van poëzie en literatuur in combinatie met muziek. Enkele van de beste Nederlandse schrijvers zoals Kees van Kooten, Ellen Deckwitz, Jules Deelder, Ronald Giphart, Christine Otten en Dimitri Verhulst nemen je mee in hun dromen, overtuiging, fantasie, vervreemding en alles daarbuiten. De muzikale ondersteuning is in handen van onder andere Martin Fondse, Corrie van Binsbergen, Boris van der Lek en Remy van Kesteren. Music & Words vindt plaats in de intieme setting van de Audax-zaal in Theaters Tilburg.

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982) is een van de belangrijkste dichters van haar generatie. Ze won met De Steen vreest mij (2011) de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut en is een graag geziene gast op literaire podia. Dankzij optredens in televisieprogramma’s als De Wereld Draait Door en een column in nrc.next heeft Deckwitz zich ontwikkeld tot een van onze meest aanstekelijke poëzieambassadeurs.

Wie is Ellen Deckwitz?

Ellen Deckwitz groeide op in Borne, Overijssel. Ze studeerde Nederlands in Groningen en voltooide daarnaast een Research Master in de Literatuur- en Cultuurwetenschap. Ellen studeerde af op de representatie van 9/11 in literatuur.

Ellen draagt haar poëzie voor in binnen- en buitenland, onder andere op Lowlands, de Nacht van de PoëzieDe Wereld Draait Door en Poetry International. Daarnaast verschijnt haar werk in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en is een gedeelte vertaald en gepubliceerd in het Duits, Zweeds, Engels, Arabisch, Mongools, Chinees en Frans.

Ze werkte onder meer samen met het Scapino BalletSpinvis en het Nederlands Blazers Ensemble. Sinds 2009 maakt ze deel uit van de band Asfaltfeeën. Naast haar werkzaamheden als dichter werkt ze onder meer als presentator in binnen- en buitenland voor onder andere het Nederlands Kampioenschap Poetry SlamCrossing Border en Behoud de Begeerte. Deckwitz geeft regelmatig lezingen en workshops over literatuurgeschiedenis, voetbal en schrijven.

Music and Words

Op het Better Get Hit Festival speelt Ellen samen met Corrie van Binsbergen in de serie Music and Words. Ze brengen dan hun versie van “Olijven moet je leren lezen”. In dezelfde serie spelen Kees van Kooten, Martin Fondse en Remy van Kesteren, Dimitri Verhulst, Jules Deelder, Corrie van BinsbergenChristine Otten en Rinus van der Heijden.

Prijzen

In 2009 kreeg Deckwitz de Meander Dichtprijs toegekend voor haar poëzie. Eind 2009 won zij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en verbeterde ze het Nederlands record voor de meeste gewonnen poetry slams van het jaar. Voor haar bundel “De steen vreest mij” ontving ze de 25e C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar. Voor “Hoi Feest” kreeg ze het Crone Stipendium toegekend. Haar derde bundel, “De blanke gave”, verscheen 20 januari 2015 bij uitgeverij Atlas Contact en werd door critici uitgeroepen tot een van de drie beste bundels van 2015. Van haar poëziegids “Olijven moet je leren lezen” gingen in 2016 meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank.