Fresku

Witlof

Fresku’s nummers zijn openhartige verhalen met humor, maar vaak ook een serieuze kwinkslag. Een combinatie van uitersten wat Fresku tot de top van de Nederlandse hiphop doet behoren. Het album “Nooit Meer Terug” stond in het teken van vaderschap en het artistieke leven, maar het haalde ook actuele discussies aan. Met de single “Witlof” (ft. Mocromania) wist hij de vinger op de zere plek te leggen in het debat over racisme. Met de aankomende theatertour en een nieuw album in maart zal Fresku ongetwijfeld weer scherp uit de hoek komen. Daar krijgen we in Tilburg vast een voorproefje op!

Doorbraak

Als kind wilde hij zanger worden. Daarna droomde hij van carrières als boekenschrijver, tekenaar en acteur. Het moge duidelijk zijn: al op jonge leeftijd wist Roy Michael Reymound, zoals Fresku echt heet, dat hij niets voelt voor een gewone kantoorbaan. Hij wil verhalen vertellen, maar nooit ziet hij een dergelijke loopbaan als een reële toekomstmogelijkheid. Als hij op zijn veertiende begint te rappen, is dat dan ook voornamelijk voor de grap. Maar stukje bij beetje wordt hij steeds serieuzer, en op zijn twintigste vormt hij met Karimineel de groep ‘Zwarte Schapen’. In die tijd raakt Fresku ook bevriend met regisseur Teemong, en samen zetten de twee steeds vaker persiflerende filmpjes op het internet. Uiteindelijk volgt, eind 2008, op beide gebieden de doorbraak.

Open Brief

Fresku zet op 19 december 2008 zijn track Kees op internet, en nog voor Kerstmis wordt hij alom gezien als de nieuwe Nederlandse hiphop-belofte. Het nummer, een als brief aan platenbaas Kees de Koning verpakte aanklacht tegen de muziekindustrie, wordt op verschillende hiphopfora jubelend ontvangen en zet de naam Fresku in één klap op de kaart. De jonge rapper valt op door zijn intense voordracht, waarin de lettergrepen elkaar in duizelingwekkend tempo opvolgen. In de ruim drie minuten durende tirade is nauwelijks ruimte voor adempauzes, laat staan voor zoiets banaals als een refrein. De verpletterende kwaliteit van de brief zorgt ervoor dat hij sneller op de plaats van bestemming aankomt dan de gemiddelde TPG-zending: binnen 24 uur nadat het nummer online is verschenen, krijgt Fresku een telefoontje van Kees de Koning met als gevolg zijn debuutalbum dat in 2010 in de winkels lag.

Maskerade

Twee jaar na zijn briljante debuut ‘Fresku’ kwam de rapper met het album ‘Maskerade’. Fresku ondervond dat er veel mensen van mening waren dat hij teveel verschillende dingen deed. “Als je het ene doet, mag je het ander niet doen.” Terwijl ieder mens volgens Fresku juist meerdere kanten heeft. “Daarnaast staat Maskerade ook voor een gemaskerd bal. Hoe dit rapwereldje niet alleen maar bestaat uit alleen maar succes. Ik heb leren echt van nep te onderscheiden, op vele vlakken.”