Jan Menu

Jan Menu – solist Metropole plays Mingus

Saxofonist Jan Menu (1962) won het prestigieuze Loosdrecht Jazzconcours in 1989 en ontving de Wessel Ilcken Prijs. Hij werd geprezen om zijn melodisch spel, eigen frasering, harmonisch inzicht en zijn sterke muzikale persoonlijkheid, en die aspecten kenmerken nog altijd zijn speelstijl. Aanvankelijk speelde hij in hoofdzaak tenorsaxofoon, maar de laatste jaren heeft Menu zich toegelegd op de baritonsaxofoon. Hij wordt inmiddels beschouwd als een toonaangevende speler op het instrument. Waar een bariton meestal wordt gezien als een log instrument, onderscheidt het spel van Menu zich als opvallend lichtvoetig en melodieus.

DIG d’DIZ

Met gitarist Maarten van der Grinten en contrabassist Jan Voogd vormt Jan Menu al 20 jaar het kamerjazztrio DIG d’DIZ. DIG d’DIZ wordt algemeen gezien als een van de meest interessante Nederlandse groepen op het snijvlak van traditionele en avant-garde jazz. Het repertoire bestaat grotendeels uit thema’s en composities uit de meest uiteenlopende muzieksoorten. Middels improvisatie wordt hier nog verder vorm aan gegeven. Nieuwe composities, bestaande stukken, zowel jazz, klassiek als pop. Neem bijvoorbeeld een gedeelte van het vierde deel uit Mahlers Eerste symfonie in combinatie met muziek popidool Dave Berry.

Jazzwortels

In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam was het trio ook te horen met het Mondriaan Strijkkwartet. In 1999 was DIG d’DIZ solist bij het Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza. In het theater speelde en acteerde DIG d’DIZ in seizoen 2007-2008 in de voorstelling Porgy and Bess van Frank Groothof. DIG d’DIZ nam drie zeer goed ontvangen cd’s op, getiteld ONE (1991), DIG d’DIZ meets the Mondriaan String Quartet (1997) en DIG d’DIZ ONE TOO (2009, met dvd van een optreden in het Robeco Jazzcafé 2007).

www.janmenu.com