Mete Erker

Mete Erker – solist Metropole Orkest plays Charles Mingus

Mete Erker (1971) is een van de meest originele saxofonisten van Nederland. De Tilburgse tenorist staat bekend om zijn eigen warme geluid en sterke drive. Zijn expressieve spel wordt gekenmerkt door een combinatie van rauwe energie en lyriek. Hij is geïnspireerd door de grote jazztenoren van de jaren ‘60 zoals o.a. Sonny Rollins, Pharoah Sanders en Booker Ervin. Als doorgewinterd Mingus adept is Erker het toonbeeld van hoe flexibel, virtuoos en inventief je moet zijn om Mingus’ muziek op niveau te kunnen spelen. Je hoort dat terug in zijn liefde voor traditie zoals in zijn eigen trio. Maar ook in de prominente rol die hij speelt in ASQ, Estafest en het Martin Fondse Orchestra. Nu als grote solist in dit prestigeuze Mingus project te horen op Better Get Hit.

Wie is Mete Erker?

Mete Erker is een saxofonist met een zeer persoonlijke benadering van muziek. Zijn spel wordt gekenmerkt door zijn prachtige heldere toon. Dat in een combinatie van rauwe energie en lyriek.

Mete Erker speelt met internationale grootheden als Peter Erskine, David Liebman, Dudu Ndiaye Rose en Winston Mankunku. Hij draait al jaren mee in de top van de Nederlandse jazzscene, van het New Cool Collective tot Conny Janssen Danst.
Daarnaast is mede drijvende kracht achter het vermaarde Artvark Saxophone Quartet, het improvisatie collectief Estafest, met Anton Goudsmit, Jeroen van Vliet en Oene van Geel, en zijn eigen Mete Erker Trio.

In 2015 ging Erker’s project Near East Up North in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in premiere. Het is een suite geschreven door Martin Fondse, uitgevoerd door het vermaarde ensemble Asko|Schönberg en de Turkse kemence virtuoos Derya Türkan.
In 2016 nam Estafest hun derde album op in het Budapest Music Centre onder de vlag van BMC Dat is een van de meest toonaangevende labels voor Europese Hedendaags Gecomponeerde en Geïmproviseerde muziek.

2017 stond in het teken van de release van maar liefst 5 nieuwe albums:
Mete Erker Trio: Live!
Fuchs, Erker & van Vliet: Linden
Artvark & Ntjam Rosie: Homelands
Artvark: Trance
Estafest: Bayachrimae

Mete Erker is betrokken bij een grote verscheidenheid aan projecten.  Hij voegt daar een eigen signatuur toe aan het klankbeeld. Het is solistisch of onderhuids, maar altijd in dienst van de muziek.

Solist

Met het Mete Erker Trio en het duo Mete Erker & Jeroen van Vliet treed hij als solist op de voorgrond. Hij neemt daarbij alle ruimte om volledig zijn eigen spel te spelen. Open en direct, vers van de lever. Het Mete Erker Trio presenteerde in 2017 hun tweede album: Live!
Mete Erker en Jeroen van Vliet delen al 30 jaar het podium. Ze vieren dat met de release van hun nieuwe duo-album op 1 april 2019. Tevens het startschot voor een concertserie door heel Nederland.