Metropole Orkest plays Charles Mingus

Solisten: Paul van Kemenade – Altsax, Mete Erker – Tenorsax, Louk Boudesteijn – Trombone, Jan Menu – Baritonsax.

Better Get Hit (In Your Soul) is een Charles Mingus compositie. Als naamgever van het festival is het Metropole Orkest plays Mingus onder leiding van John Clayton  het gedroomde programma om naar Tilburg te halen. Charles Mingus en Tilburg zijn met elkaar verbonden. De gelijkenissen zijn treffend als het gaat om bouwen en slopen en de eeuwige positie als underdog. Daarnaast heeft Mingus een sterke invloed op een groot aantal Tilburgse musici. Op 12 januari in de Concertzaal van Theaters Tilburg komt dit samen met solisten Paul van Kemenade, Mete Erker, Louk Boudesteijn en Jan Menu.

Paul van Kemenade

Altsaxofonist Paul Van Kemenade (1957) wordt internationaal geroemd om zijn karakteristieke geluid en gepassioneerde spel. Hij is een belangrijk vertegenwoordiger  van de Tilburgse school. Naast Amsterdam ontwikkelde Tilburg zich in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw tot een sterk jazzbolwerk. Dat bolwerk was zwaar door Charles Mingus beïnvloed.  De muzikanten die deel uitmaakten van die ‘Tilburgse School” zijn Henk Koekoek,  Willem Kühne, Jeroen van Vliet, Eric van der Westen, Hans Sparla, Jacques en Bert Palinckx, Toon de Gouw en Niko Langenhuijsen. Zij allen stonden aan de basis van Muziekpodium Paradox dat nu niet meer weg te denken is uit de internationale jazz wereld. Paradox is een belangrijk partner van het Festival Better Get Hit.

Mete Erker

Mete Erker (1971) is wellicht de krachtigste tenorist der lage landen met zijn diepe, aan Pharoah Sanders, Sonny Rollins & Booker Ervin  gelieerde rijke geluid. Mete is een Tilburgs topmusicus die in de nasleep van de 1e lichting in de Tilburgse School furore maakte. Zijn 1e grote professionele optreden  was tijdens de Jazzmarathon Groningen in 1992. Hij gaf daar  met het “Double Orchestra” een legendarische uitvoering van de 1e grote compositieopdracht van Eric van der Westen. Naast de boven genoemde Paul van Kemenade, trombonist Willem van Manen, cellist Eduard van Regteren Altena  was o.a. trompettist Angelo Verploegen  van de partij.

Louk Boudesteijn

Trombonist Louk Boudesteijn (1977) heeft zich ontpopt tot een solist van internationale klasse met een grote virtuositeit en kernachtig eigen geluid. Louk is, net als Paul van Kemenade,  in Rotterdam geboren maar kwam voor zijn studie naar Tilburg. Van daaruit ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste trombonisten in Nederland. Zijn grote doorbraak kwam met de deelname aan het project “Me, Myself And I- The Music Of Charles Mingus” van Eric van der Westen. In dat project werden 9 Mingus composities uitgedeeld aan moderne componisten. Die maakten er een speciale moderne bewerking van. Mingus stond dus ook aan de basis van Louk’s carrière.

Jan Menu

Baritonsaxofonist Jan Menu (1962) staat bekend om zijn melodische spel, eigen frasering, rijk harmonisch inzicht. Maar ook zijn sterke muzikale persoonlijkheid. Jan is al jaren regelmatig onderdeel van het Metropole Orkest. Heeft met zijn enorm rijke ervaring een diep respect opgebouwd. Hij wordt inmiddels beschouwd als een toonaangevende speler op het instrument. Waar een bariton meestal wordt gezien als een log instrument, is het spel van Menu lichtvoetig en melodieus. Met zijn band “Dig Diz”heeft hij een groot oeuvre opgebouwd. Hij beziet daarbij, zoals Charles Mingus, vanuit vele verschillende hoeken muziekgenres.

Speciaal samengesteld voor Festival Better Get Hit

Metropole Orkest plays Mingus met de solisten Paul van Kemenade, Mete Erker, Louk Boudesteijn en Jan Menu is exclusief voor Festival Better Get Hit samengesteld. Tijdens het concert zullen een aantal van Mingus’ favoriete nummers gespeeld worden, zoals “Better Get Hit” (In Your Soul), “Moanin”en “Goodbye Pork Pie Hat”.

Metropole Orkest

Het Metropole Orkest is het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld.

Het Metropole Orkest werd in 1945 opgericht door Dolf van der Linden. Het heeft zich sindsdien ontwikkeld in vele genres.  Geen klassieke muziek speelt het Metropole Orkest maar wel jazz, pop, chansons, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek uit vele perioden. Het Metropole Orkest is het enige, volledige hybride orkest in de wereld. Naast de Bigband beschikt het Metropole Orkest over een volledige symfonische strijkerssectie, een hoornist, een hoboïst, meerdere fluitisten en een slagwerksectie. Meer dan 150 albums  produceerde het Metropole Orkest. Tegelijkertijd werkte het mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen. Voor nieuw repertoire worden er jaarlijks tussen de 500 en 600 arrangementen geschreven voor een breed scala aan muziekstijlen.

Muziekhelden

Het Metropole Orkest deelde het podium met Ella Fitzgerald, Dizzy GillespieBrian EnoPat MethenyStan GetzBono en Steve Vai . Ook met vele Nederlandse artiesten, onder wie Karin Bloemen, Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Trijntje Oosterhuis. Het begeleidt het hedendaagse talenten als Within Temptation, The Opposites, Alain Clark en Gregory Porter. Het orkest schuift regelmatig nieuwe talenten naar voren, onder wie Jonathan Jeremiah en Michael Kiwanuka. Sinds augustus 2013 is Jules Buckley chef-dirigent en artistiek leider.