Paul van Kemenade

Paul van Kemenade – solist Metropole Orkest plays Charles Mingus

Altsaxofonist Paul van Kemenade behoeft eigenlijk nauwelijks introductie. Men kent hem vooral van zijn eigen  Quintet & Two horns and a Bass. Zijn samenwerkingen met internationale wereldsterren als Ray Anderson, Aki Takase en David Murray zijn legendarisch. Paul is een notoire workaholic die het uiterste uit zichzelf en zijn medemusici haalt. Zijn eigengereidheid in de aanpak van compositie en improvisatie maakt hem tot een zeer herkenbaar muzikaal fenomeen. Vanuit de traditie en zijn brede smaak op zoek naar nieuwe en andere muzikale werelden kenmerkt deze gelouterde geharde en emotioneel geladen alt saxofonist. In 2011 werd zijn album “Close Enough” bekroond tot top-5 beste albums door het prestigieuze tijdschrift Downbeat.

Charles Mingus

Vanaf het begin van zijn rijke carrière is Charles Mingus een grote inspiratiebron geweest voor deze Tilburgse altist.  Met zijn karakteristieke, lyrische met weltschmertz doordrenkte geluid raakt hij iedereen. Jarenlang stonden stukken als Peggy’s Blue  Skylight en Hora Decubitus op zijn Quintet repertoire. Zijn eigen composities dragen ook nadrukkelijk de invloed van Mingus. Die bevatten veel wisselingen, energie, drama en virtuositeit.

Stranger Than Paranoia

In december 2018 verschijnt het nieuwe album “Stranger than Paranoia”. Dat gebeurt tijdens het festival Stranger than Paranoia, dat Paul al 25 jaar zelf organiseert.

Wie is Paul van Kemenade?

Paul van Kemenade is in 1957 geboren in Rotterdam. Zijn conservatorium studies vonden plaats in Tilburg en Amsterdam. Eerst studeert hij klassiek saxofoon maar gaat later over naar jazz en geïmproviseerde muziek. In die tijd begint hij met het spelen in nachtclubs en allerlei andere gelegenheden. In de loop van zijn carrière speelt hij met legio (inter) nationale top musici. Podium Trio (Wierbos-Van Kemenade-Kuiper), the Berlin Contemporary Jazz orchestra (Ed Thigpen, Kenny Wheeler, Benny Bailey), Contraband, Vaalbleek, the Surinam Music Ensemble, zijn eigen Nederlandse  Quintet en  vele andere bands.

Eclectisch musicus

Paul van Kemenade treedt op met dansers, dichters, schilders, strijk kwartetten, renaissance zangers  en internationale (symphonie) orkesten. Hij geeft vele workshops en master classes. Werkt met Jamaaladeen Tacuma, Cornell Rochester, David Murray, Sean Bergin, Markus Stockhausen, Niko Langenhuijsen, het Metropole Orkest (Vince Mendoza). Ook met Zuid Afrikaanse musici Zim Ngqawana, Feya Faku, Sydney Mnisi, de West Afrikaanse Les Frères Guissé, met David Linx, Eric Vloeimans, Han Bennink, Alexander von Schlippenbach, Pierre Blanchard, Aki Takase, Ernst Reijseger, Ray Anderson  om er maar een paar te noemen.