Private Time Machine Us-Min(G)-Us

Mingus-muziek in de tijdsgeest van nu

Private Time Machine is de grote band van Better Get Hits festivalorganisator Eric van der Westen. Hij maakt er zijn eigen muzikale tijdreizen mee. Wat je qua muziek kunt verwachten? Normaalgesproken 70’s rock, funk, soul, jazz en verder alles wat werkt, maar voor Better Get Hit 2022 komt de band met een speciaal Charles Mingus project: Us-Min(G)-Us.  

Private Time Machines repertoire

Tijdens try-out avonden in Paradox wist Van der Westen zijn band op te bouwen en de beste stukken uit te werken tot een krachtig repertoire. In het voorjaar van 2019 bracht de band hun debuutalbum, en tevens dubbelalbum, One, uit met lovende kritieken als gevolg.

Het recentste werk, EP Us-Min(g)-Us, is daarentegen wat meer timide en zoekt de grenzen van de jazz op. Tegelijkertijd verdiept de festivalorganisator zich met deze composities ook meer in zijn roots als jazzbassist en geeft hij zijn eigen draai aan de muziek waar hij lang geleden al door werd beïnvloed. De EP kwam begin 2021 uit en bevat twee singles van Charles Mingus. Tevens is het nieuwe werk ook een voorbereiding op het album Us-Min(G)-Us dat later dit jaar uitkomt. Tijdens het optreden staat het nieuwe album ter ere van de grondlegger van de festivalnaam centraal.

Mingus als inspiratie

De band laat zich inspireren door dat waar Mingus zich destijds mee bezig hield als een voorloper van de burgerrechtenbeweging. Private Time Machine spiegelt de sociale context van toen aan de tijdsgeest van nu. De composities worden herschreven tot een vorm waarin jazz en hiphop elkaar vinden en elkaar rijkelijk aanvullen. In volle bezetting, en aangevuld met rappers en spoken word-artiesten gaat het Us-Min(G)-Us project in première tijdens Better Get Hit.

More line up...

our best selection