Fotograaf: Per Kristiansen

Rymden

Een sound vol variatie en muziekstijlen waar je u tegen zegt

De jazzpioniers van Scandinavië

Rymden, Zweeds voor ruimte, is een Noors-Zweeds jazztrio vol ongekend en buitenaards talent. In Scandinavië is de groep dan ook van groot belang voor de jazzscene waarin zij veel invloed heeft op jongere muzikanten. Bugge Wesseltoft, Dan Berglund en Magnus Öström waren al lang gevestigde namen door hun eerdere werk binnen de groepen New Conception of Jazz (Wesseltoft) en e.s.t. (Berglund en Öström) waarmee de jazzvertegenwoordigers al ruime bekendheid en successen oogsten.

Experiment en improvisatie

Met toetsenist Wesseltoft, bassist Berglund en Öström op drums maakt Rymden enkel gebruik van een ritmesectie. Hoewel het trio dus slechts drie instrumenten gebruikt, maakt dat de muziek zeker niet minder avontuurlijk om naar te luisteren. De pioniers experimenteren een hoop, zoeken de grenzen op van verschillende genres en creëren veel improvisaties. De muziek van Rymden is een combinatie van allerlei muziekstijlen en daarnaast de aspecten van de Scandinavische ambiance en omgeving. Kenmerkend zijn de ruige dynamiek, melodische riffs, melancholische composities en uitgebreide speeltechnieken.

Rymdens debuut en opvolger

In 2019 bracht de band het debuutalbum Reflections & Odysseys uit. Het experimenteren met genres is hierop goed te horen aan de invloeden uit de rockmuziek, filmmuziek, klassieke en elektronische muziek. De langzame, dromerige melodieën op ‘Bergen’ gaan over in heftiger klinkende beats die in de buurt komen van progrock op ‘The Odyssey’. In de verte klinkt de muziek eigenlijk ook wel weer enigszins funky. De opvolger Space Sailors kwam slechts een jaar later al uit. Ook hier komt het experimentele terug wanneer het openingsnummer meteen start met een duistere metal-achtige groove. Daarnaast worden de conventionele jazz-schema’s soms overboord gegooid en komt ook de jaren ’60 psychedelische rock om de hoek kijken.

Kortom: een sound vol variatie waar je u tegen zegt. De studioalbums zorgen al voor voldoening, maar Rymden komt live met nieuwe ideeën en improvisaties in de composities. Dit is dan ook een optreden om niet te missen.

More line up...

our best selection