SMANDEM.

Moderne cross-over jazz die geen stijlgrenzen kent

Amsterdams kwartet SMANDEM. weet menig man te betoveren met zijn moderne cross-over jazz. Toch kun je het collectief niet volledig typeren als jazz, want de heren halen veel inspiratie uit verschillende culturen en muziekstijlen. Invloeden uit de r&b en hiphop, zoals Drake en Travis Scott, zijn duidelijk te horen. Combineer dat met energieke melodieën, strakke ritmes en improvisaties en je bent getuige van een nieuw fenomeen in de muziekindustrie.

Lopend vuurtje

De vrienden kennen elkaar van het Conservatorium in Amsterdam. Toen ze daar samen een concert speelden, dat afweek van de tradities, ging het vuurtje lopen. Het afgelopen jaar brachten de Amsterdammers debuutsingle ‘12 AM in Bali’ uit en kort daarop volgde de EP Self-Titled. De debuut-EP was in samenwerking met de fluitiste, Elena Pinderhughes, van één van de grootste invloeden voor de band: Herbie Hancock. Eerder was SMANDEM. al te zien op Eurosonic Noorderslag, Super-Sonic Jazz in Paradiso en in de 3voor12 3FM studio.

Buiten de lijntjes

Met de invloeden uit de r&b en hiphop wil de band dus tradities doorbreken. Het collectief houdt zich niet aan de stijlgrenzen van de jazz. Zo geeft de filosofie van de band ook aan: “Traditie is iets dat leeft. Niet te verwarren met geschiedenis, wat een passief concept is. Leven betekent ontwikkelen, evolueren en aanpassen, en dat is precies wat we proberen te doen met onze muziek.”

Zie tijdens Better Get Hit voor jezelf hoe deze heren met hun bas, toetsen, gitaar en drums op eigenzinnige en hippe manier jazz in een modern jasje steken.

More line up...

our best selection