BGH: Hi-tone’s Best Get Hit op Spotify

27 juni 2021

Hi-tone’s Best Get Hit op Spotify en het nieuwe album van Moodymann

Dj Hi-tone koos voor Better Get Hit Spotify kanaal de beste hits en vertelde wat zijn favoriete concert ooit was  en over het nieuwe album van de artiest die hij graag op Better Get Hit Festival live wil zien.

-Wat was je beste live-concert ooit dat je meemaakte?

Donderdag 2 oktober 2008 013 Tilburg:  S.M.V. featuring Stanley Clarke, Marcus Miller & Victor Wooten – de drie grote meesters van de bas, fantastisch samenspel en mooie solo’s, ook akoestisch, ik was 48 en ging met een groep vrienden/liefhebbers.

-Wie zou je nog eens heel graag op Better Get Hit zien optreden?

Moodymann aka Kenny Dixon jr. Ik heb een fascinatie voor elektronischedance muziek en cultuur en zeker ook voor het ontstaan ervan in Amerika, waarbij disco, soul, gospel samensmolten met Europese invloeden, zoals van Kraftwerk (onlangs nog op Best Kept Secret). Dit speelde zich af in Chicago, New York en Detroit. Detroit, een uitgewoonde spookstad waar de eens florerende auto-industrie (The Motor City) was ingestort, zou de bakermat van de techno worden (zie ook het boek “Dutch Dance: How The Netherlands Took The Lead in Electronic Music Culture”, van Mark van Bergen, waaraan ik meeschreef – het is vorig jaar op Amsterdam Dance Event gepresenteerd).

De pioniers van deze muziek waren allemaal afro-Amerikanen. Kenny Dixon jr werd begin jaren negentig actief als muzikant en producer. Hij is dus niet van de eerste generatie elektronische artiesten uit Detroit. Moodymann is één van zijn alter ego’s. Zijn stijl is deephouse, met techo en veel invloeden uit funk, jazz en soul. Hij heeft twee labels KDJ en Mahogani music. De producties van Moodymann zijn gruizig, rauw en soms lo-fi. Hij is niet op zoek naar roem, leidt een teruggetrokken bestaan en geeft nooit interviews.

Tijdens zijn optreden zit hij helemaal in de muziek en maakt hij maar heel beperkt contact met het publiek. Maar zijn muziekmix en muziekkennis is uniek, met veel gevoel en heel vernieuwend. Zijn nieuwe album “Sinner” is net uit op vinyl, op KDJ. De digitale release was 21 juni. De Amsterdamse platenzaak en Rush Hour prijs het album nu al de hemel zin. Moodymann op Better Get Hit zou geweldig zijn – hij past helemaal in onze stad met het rauwe randje!

Ton Wilthagen aka DJ Hi-tone, hoogleraar aan Tilburg University, muziekliefhebber en dj.

Meer berichten

Prince Raspberry Beret

Silent Disco – Prince Hour

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix Live in Cinecitta

Summer of Soul

Summer of Soul in Cinecitta