BGH Playlist door Mete Erker

17 augustus 2021

Mete Erker (1971) is een van de meest originele saxofonisten van Nederland. De Tilburgse tenorist staat bekend om zijn eigen warme geluid en sterke drive. Zijn expressieve spel wordt gekenmerkt door een combinatie van rauwe energie en lyriek. Hij is geïnspireerd door de grote jazztenoren van de jaren ‘60 zoals o.a. Sonny Rollins, Pharoah Sanders en Booker Ervin. Als doorgewinterd Mingus adept is Erker het toonbeeld van hoe flexibel, virtuoos en inventief je moet zijn om Mingus’ muziek op niveau te kunnen spelen. Je hoort dat terug in zijn liefde voor traditie zoals in zijn eigen trio. Maar ook in de prominente rol die hij speelt in ASQ, Estafest en het Martin Fondse Orchestra.

– Wat was je beste live-concert ooit dat je meemaakte? Waarom? Waar was het? Met wie was je? Hoe oud was je?

Het beste concert ooit…..niet te doen….Maceo Parker in Paradiso, U2 in Gelredome, of Archie Shepp in Paradox? Ik kies het allereerste concert van mijn leven dat echt binnenkwam: David Murray Trio in Cafe Wilhelmina in Eindhoven. Ik was 16, zat op de eerste rij, en had nog nooit dit soort muziek gehoord en werd totaal overrompeld. Mijn goede vriend Eric van der Westen, artistiek directeur van het festival, had me op sleeptouw genomen Eerder was hij al verantwoordelijk voor mijn eerste aanraking met jazzmuziek: hij gaf me een cassettebandje met het album Kind of Blue van Miles Davis. Die muziek klonk buitenaards voor mij toen, totaal buiten mijn referentiekader. Ik was tijdens het luisteren in eerste instantie vooral in verwarring, maar toen na het intro van het derde nummer “Blue in Green” Miles Davis inzette kreeg ik kippenvel en was ik hooked for life.

Het concert van het David Murray Trio was dus zo’n tweede moment. Dit keer mijn kennismaking met de vrije ’60 spiritual jazz tenorsaxofoon traditie: John Coltrane in zijn latere jaren, Pharoah Sanders, Albert Ayler, Archie Shepp, George Adams. Ik speelde toen alleen nog maar clarinet, maar heb in de week daarna mijn eerste tenorsax gekocht.

Wie zou je nog eens heel graag op Better Get Hit zien optreden? Waarom? In welke bezetting? Hoe kom je bij hen/hem/haar?

Ik houd heel erg van geimproviseerde akoestische muziek en zou het gaaf vinden als er op het festival een plek zou zijn met alleen maar instrumentale duo’s. Kleine ruimte, akoestisch en dicht op de huid. Als contrast met grote acts en zalen.

Én! een zaaltje met heeeele goede (moeilijk te vinden) stand-up comedy! Naast muziek en film behoort stand-up in mijn ogen tot de allergrootste kunstvormen. Heeft meer raakvlaken met jazzmuziek dan je zou denken.

Dat gezegd hebbende kies ik om het concreet te maken voor de jonge generatie met het Re: Freshed Orchestra uit Rotterdam, een zestienkoppig funk soul en hiphop collectief. Ik hoorde ze laatst spelen onder leiding van Sly5thAve: een gevierde jonge hiphopproducer uit Amerika Ze speelden het project The Invisble Man: An Orchestral Tribute to Dr Dre. Helemaal te gek!

Én! ik kies ook voor de kwintet van de in Nederland wonende Koreaanse drummer Sun-Mi Hong Zij schrijft en speelt prachtige hypnotiserende jazzmuziek, heel eigen en intens.

…..En daarna met z’n allen in een teletijdsmachine voor een driedubbel concert van mijn allergrootste helden ooit: eerst het Sonny Rollins Trio, dan een standup van George Carlin, en daarna: Bob Marley & The Wailers!

 

Meer berichten

Prince Raspberry Beret

Silent Disco – Prince Hour

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix Live in Cinecitta

Summer of Soul

Summer of Soul in Cinecitta