Founding Fathers

BETTER GET HIT

Linda van Berkel, Eric van der Westen, Toine Hultermans

Founding Fathers

Het ontstaan van Better Get Hit

Het was een herfstachtige novemberavond in 2016 toen Toine Hultermans en Eric van der Westen een mooi festival uitliepen in één van Tilburg's buursteden. Onder de indruk van de geweldige artiesten verzuchtte Toine: “Waarom hebben we zoiets gaafs niet in Tilburg?”. “Dat zullen we zelf moeten organiseren!”, was Erics repliek.

Als professioneel contrabassist/componist had Eric van der Westen decennia de wereld rondgereisd en op alle grote festivals en gerenommeerde podia gestaan: o.a. Rock In Rio, North Sea Jazz Festival, Carnegie Hall in New York en de Royal Albert Hall in Londen. Eric heeft met absolute topmusici gewerkt en vele albums en muziekprojecten gedaan. Vanuit zijn thuisbasis Tilburg was hij intensief betrokken bij de initiële opbouw van Paradox tot wat het nu is: een internationaal vermaard jazzpodium dat elke jazzmusicus in de wereld kent, maar nog steeds voor het gros van de Tilburgers een verborgen pareltje is.

Toine Hultermans daarentegen, van oorsprong chemicus, heeft een enorme passie voor saxofoon spelen. Met zijn overtuigende manier van opereren op zakelijk vlak, gekoppeld aan zijn grote liefde voor muziek, was hij een gedroomde partner voor zo’n ambitieus plan. Samen deelden de mannen de ambitie om iets moois op te bouwen en een leegte in het cultureel-zakelijke spectrum van Tilburg op te vullen.

Tilburg had recent de festivals Mundial en Incubate verloren zien gaan. Alhoewel het een stad van culturele kracht en makers is, waren er nog geen nieuwe initiatieven op muziekgebied opgestaan.

Het DNA van Better Get Hit

Het festival heeft een drieledige functie. Allereerst moet het een genre-overstijgend programma zijn voor een breed publiek omdat de grenzen tussen de muziekstijlen steeds verder verdwijnen. Het vieren van Afro-Amerikaanse muziek in de volle breedte staat centraal. Van club house tot jazz; van soul, gospel en funk naar disco en van hiphop tot delta blues. Er is geen festival in het zuiden van het land dat zich zo artistiek profileert.

Ten tweede moet het festival een functie krijgen waarbij het Tilburgse bedrijfsleven nauw betrokken wordt. In Tilburg was nog geen plek of evenement waarbij het voor bedrijven interessant is om (inter)nationale relaties uit te nodigen. Een netwerkfunctie waarbij het ook voor de partners van de netwerkers leuk is om mee naar toe te gaan. Ten derde moet Better Get Hit een presentatieplaats worden voor nieuw Brabants talent in de gepresenteerde genres. Door het programma te voorzien van opkomend talent en die te koppelen aan gerenommeerde artiesten ontstaat er een mix die zowel verrassend, verbindend en bezielend is.

De naam 'Better Get Hit'

Better Get Hit (In Your Soul) is een compositie van jazzlegende Charles Mingus waarin verschillende Afro-Amerikaanse muziekstijlen samenkomen. Dat is de leidraad voor het festival: het vieren van de diversiteit van de Afro-Amerikaanse muziek. Daarom is deze naam gekozen.

Charles Mingus beïnvloedde veel Tilburgse jazzmusici omdat hij veel muzikale vrijheid combineerde met een sterke relatie met de traditie. Verassende, eclectische muziek met veel ziel en passie sprak hen aan. Bij Paradox en Schouwburg Concertzaal Tilburg werd Better Get Hit met open armen ontvangen.

B2B

In Tilburg kom je qua sponsoring snel uit bij Willem II. Via via kwamen Eric en Toine in contact met de sponsor van de tilburgse voetbalclub, CVB Ecologistics. Het bleek dat directeur/eigenaresse Linda van Berkel een groot liefhebber was van precies die muziek die Better Get Hit wilde programmeren. Via Linda kwam alles in een stroomversnelling voor Better Get Hit.

De 1e editie van het festival

Linda trad toe tot het bestuur en met haar organiseerde Better Get Hit een erg succesvolle eerste editie in januari 2019. Caro Emerald, het Metropole Orkest met een speciaal Mingusprogramma, Cory Henry, Judith Hill plus vele verschillende acts gaven een monumentale invulling aan het programma. Publiek en pers waren razend enthousiast en een gouden toekomst lag in het verschiet. Better Get Hit had in korte tijd een positieve reputatie opgebouwd.

2e editie

In de aanloop naar de 2e editie viel helaas door Covid-19 alles stil. Die tijd is positief gebruikt om de kernwaarden van het festival te herdefiniëren en het bestuur om te vormen en uit te breiden. Dankzij de steun en flexibiliteit van de gemeente werd het mogelijk om drie kleinere evenementen te organiseren in het najaar van 2021. Dit als warming up voor de 2e editie die in 2022 in zijn volledigheid plaatsvindt.

BGH laatste nieuws